sunnuntai 1. toukokuuta 2022

Uutta yritystä?

Indeksit ovat tällä viikolla jatkaneet Euroopassa pääosin polkemista paikoillaan. USA:ssa on ollut kovaa sahausta ja viikon päätteeksi jäätiin lähelle edellisiä pohjia (SP500) tai tiputtiin uusiin pohjiin (Nasdaq100). 

Tilanne on jäänyt hyvin samankaltaiseksi kuin viime viikon lopulla. Jälleen on tekninen mahdollisuus kurssien lähtemiselle nousuun RSIssä ja mikäli indeksit tämän mahdollisuuden käyttävät, näkyy todennäköisesti nopeasti viikon alussa. Kaikissa indekseissä joita useimmiten analysoin näkyy tällä hetkellä RSIn noususignaali viikoksi ja/tai kolmeksi viikoksi eteenpäin. Tämä vastaisi siis ns. Sell in May - tilannetta. 

Nasdaq100:n laskeva RSIn trendi näyttäisi saavuttavan 50 pisteen tason viimeistään alkuviikosta, joten tätäkin kautta mahdollisuus nousulle on olemassa. Myös VIXin futuurien RSI:ssä on 5 tunnin näkymässä havaittavissa laskutrendi, joka voi viitata kurssien nousuun. 

Indeksit liikkuvat 7-13 prosenttia 200 päivän liukuvan keskiarvon alapuolella, joten äärimmäisen alhaalla ne eivät tällä hetkellä ole. Toisaalta rekyyli yli 200 päivän keskiarvonkaan ei ole mahdoton, mikäli saadaan jokin positiivinen uutinen jostakin asiasta. Vaikuttaa siltä, että markkinasentimentti on niin negatiivinen tällä hetkellä, että mikä vain positiivinen uutinen saattaa aiheuttaa rekyylin ylöspäin. 

Mielenkiintoinen detalji on esimerkiksi se, että Nasdaq100:n futuurit eivät tehneet enää perjantaina uutta pohjaa, vaikka Nasdaq100 teki. SP500 jäi myös testaamaan pohjaa,. Mikäli USAn  indeksit siis nousevat heti maanantaina saattaa pohjat olla nähty. Mikäli ne laskevat on hyvä katsoa, miten kynttilä sulkeutuu. RSIn trendit ovat testausvaiheessa ylöspäin, joten heti maanantaina pitäisi jo selvitä onko niistä mihinkään tällä kertaa. 

Kyse on siis markkinoiden teknisestä tilanteesta, ei niinkään siitä että analyysi voisi vuorenvarmasti päätyä johonkin ennusteeseen. Sellaisen olen ollut viime kuukausina huomaavinani, että maanantain ja tiistain kehitys on useimmiten ollut keskipitkän aikavälin suunnan mukainen. Tosin tämäkään ei ole aina pitänyt paikkaansa, varsinkin jos indeksit gäppäävät heti maanantaina voimakkaasti siihen suuntaan johon ne ovat jo muutaman viikon menneet. Tällöin on usein kyseessä ollut nopea käänne vastakkaiseen suuntaan eli gäppi on ollut ns. exhausting gap. Pääosin muuten gäppien suunta on aika hyvä pitää mielessä ja samalla voi katsoa sitäkin miten indeksi reagoi gäpin täyttymiseen. Tämän viikon sahailu  esim. Nasdaq100ssa oli aika selvää pässinlihaa tästä näkökulmasta. 

Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.