sunnuntai 22. toukokuuta 2022

Käänne 2?

Pörssiviikosta tuli viimemetreillä indeksien näkökulmasta hyvin mielenkiintoinen ja indeksit antoivat jälleen mielenkiintoisia viitteitä käänteestä ylöspäin. Kyse oli tällä viikolla erityisesti siitä, että indeksit lähtivät jälleen alkuviikon nousun jälkeen laskuun, mutta aivan viimeisinä hetkinä USAn indeksit lähtivät selvään nousuun perjantaina myöhään illalla Suomen aikaa. Samalla USAn indeksit tuottivat selkeitä RSIn divergenssejä viiden tunnin ja päivän näkymissä, joten todennäköisyys käänteelle keskipitkällä aikavälillä on suhteellisen korkea ensi viikkoa ajatellen.  

Nasdaq100 lähti jälleen perjantaina nousuun edellisessä tekstissä mainitsemaltani pitkän ajan trendilinjalta. Tämä voi hyvinkin olla yksi niistä merkeistä, jotka vihjaavat käänteestä kesää ajatellen. Käytännössä Nasdaq100 ja SP500 lähtivät jo voimakkaaseen nousuun perjantaina ennen USAn pörssien sulkeutumista. Nämä indeksit olivat jopa kolme prosenttia pakkasella perjantaina, mutta sulkeutuivat vain hitusen miinukselle tai jopa minimaaliseen nousuun. 

RSIn divergenssit viiden tunnin ja päivän näkymissä USAn indekseissä viittaisivat tällä hetkellä noin kuukausen mittaiseen nousuun (päivänäkymä) ja jopa muutaman kuukauden mittaiseen nousuun viiden tunnin näkymässä. Mikäli karhumarkkina jatkuu saattaa käydä niin että esimerkiksi viiden tunnin näkymän trendi ei kestä RSIssä 50 pisteen tasolle asti ja keskipitkän aikavälin huippu nähdään jo kesällä. Toisaalta mikään ei takaa, että karhumarkkina jatkuu ja tämän vuoksi on aina pidettävä mielessä myös se vaihtoehto, että pisin noususignaali toteutuu ja indeksit nousevat jopa syksyyn asti näillä näkymin. 

Euroopan indekseissä ei ole tällä viikolla syntynyt uusia merkittäviä RSIn divergenssejä, mutta menneiltä viikoilta mielenkiintoisia seurattavia on esimerkiksi OMXS30n viikkonäkymässä oleva RSIn divergenssi, joka nostaisi kursseja kesään ja jopa syksyyn asti ja lisäksi Eurostoxx50n tunnin näkymässä oleva divergenssi joka nostaisi indeksiä noin 2 kuukautta (olisi 40 pisteen tasolla kuukauden päästä!). 

Kesästä on näillä näkymin tulossa siis todella mielenkiintoinen teknisestä näkökulmasta katsottuna, sillä keskipitkän aikavälin nousu esimerkiksi kuukauden ajan saattaisi nostaa indeksejä sen verran että päästäisiin selvään romahdukseen syksyllä. Toinen vaihtoehto on, että kyseessä onkin pidemmän aikavälin pohja ja nousu vain jatkuu ja jatkuu. Tekninen analyysi ei pysty täydellisesti ennustamaan mitä tapahtuu, mutta sen avulla tilannetta voi seurata. Sijoittajan on itse mietittävä miten hän voi teknisen analyysin antaman tiedon avulla tehdä sijoittamisestaan parempaa - täydellisyyttä on ehkä turha tavoitella. 

Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.