lauantai 28. toukokuuta 2022

Ylös vai alas

Indekseissä on tällä viikolla nähty nousua, mutta se on jäänyt vaimeammaksi, mitä usein kunnon nousun alussa nähdään. Nasdaq100ssa nähtiin perjantaina pieni gappi ylöspäin, mutta SP500ssa ei edes tällaista nähty. Nähtäväksi jää onko tämän viikon noususta keskipitkän aikavälin nousuksi vai ei. 

SP500n päivänäkymässä RSIn nousulinja on jo saavuttanut 40 pisteen tason, joten mikäli markkina haluaa heti lähteä uudestaan alaspäin se on toki mahdollista. Samanlainen on tilanne SP500n futuurien 5 tunnin näkymässä ja Nasdaq100ssa 5 tunnin näkymässä RSIn linja voidaan myös piirtää tällä tavalla. Nousun jatkumisen puolesta puhuu DAXin tuntinäkymässä oleva loiva nousulinja, joka on vasta 30 pisteen tasolla. Oli miten oli, indeksien on heti alkuviikosta noustava selvästi murtautuakseen läpi tästä mahdollisesta karhumaisesta skenaariosta. Mieluiten tämän pitäisi tapahtua jo maanantaina. DAXin futuureihin syntyi tuntinäkymään ensi viikoksi RSIn divergenssi alaspäin. Futuurit saattavat heti maanantaina siis avata laskuun. Tämä ei tietenkään ole välttämätöntä, mutta jos näin ei käy saattaa hyvinkin olla kyse nousun jatkumisesta eli siitä, että momentum kasvaa tilanteissa, joissa se on vaarassa lähteä laskuun. Isot markkinaosapuolet todennäköisesti ovat tässä taustalla. 

DAX on tällä viikolla pysähtynyt laskevalle vastustasolle, joka kulkee edellisten joulu- ja tammikuun pohjien ja huhtikuun huipun kautta. Mielenkiintoista nähdä onko esimerkiksi tämä trendilinja vielä voimissaan. Sekin nähdään heti ensi viikolla ja kertoo tietenkin mahdollisesta markkinan suunnasta. Mikäli indeksit lähtevät jo maanantaina tai alkuviikosta laskuun, kurssien laskun jatkuminen on hyvinkin taas tapetilla. Mikäli näin käy uskoisin laskuvaraa olevan ainakin 20 prosenttia nykytasosta. Tällöin oltaisiin esim. SP500ssa koronadipin alun gäpin kohdalla. 

Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.