sunnuntai 8. toukokuuta 2022

Sama jatkuu

Indeksit ovat käytännössä sahanneet paikallaan kaksi viikkoa, mutta päiväkohtaisista prosentuaalisesti suurista liikkeistä saa näyttäviä otsikoita varsinkin kun ummistetaan silmät päivänsisäiseltä hintavaihtelulta ja puhutaan vain päätöslukemista. Tällä tavalla saadaan kaikki vielä näyttämään dramaattisemmalta mitä se on. Usein kannattaakin muistaa se, että kun mediassa aletaan puhua pörssin liikkeistä kannattaa itse katsoa graafista mitä on tapahtunut. Ja oikeastaan jokainen teksti missä lähdetään ennustamaan kursseille jotakin suuntaa, eikä kehoteta tarkistamaan mitä todellisuudessa tapahtuu kannattaa jättää katsomatta. 

Sijoittaja tekee omat päätöksensä omien tavoitteidensa mukaan. Jollakin voi olla tavoitteena kalastaa pohjaa (onnistuu tuskin koskaan) toisella taas saada ostaa mukavan dropin jälkeen paremmalla osinkotuotolla (onnistuu helpommin). Jollakin taas voi olla tavoitteena ostaa nousevaan kurssiin ja myydä kalliimmalla, mikä sekin on usein hyvä lähtökohta. Kaikille näille ideoille on myös omat sijoituskohteensa. Jotakin osinkoaristokraatti -ETF:ää voi ostaa putoavaankin kurssiin hyvän dropin jälkeen, mutta itse en tekisi näin helposti yksittäisen firman kohdalla. Ylipäätään en valitsisi firmaa, jonka hinta tippuu indeksien noustessa, ilman että minulla olisi hyvä tekninen analyysi taustalla ja selkeät stop-loss tasot. Mikäli haluaa voittaa indeksit voisi olla järkevää sijoittaa niiden suurimpiin firmoihin indeksin noustessa. Nämä kun tietenkin vetävät indeksiä ylös. Kun indeksit lähtevät laskuun nämä tietenkin laskevat eniten. Jos ei silloin halua olla käteisessä kannattaa etsiä firmoja, jotka eivät liiku indeksin mukaan. 

Indeksit ovat siis tämänkin viikon päätteeksi jälleen asetelmissa lähteä kesänousuun. Näin on ollut jo muutaman viikon ajan, mutta se on johtanut vain siihen, että indeksit nousevat alkuviikosta ja laskevat jälleen loppuviikosta joko samalle tasolle josta lähdettiin tai sitten hitusen alemmas indeksistä riippuen. 

Tässä tilanteessa ehkä huomionarvoisinta on se, että joissakin indekseissä on testattu onnistuneesti nousevia RSIn trendilinjoja. Mikäli nämä RSIn trendit pitävät voi nousu tietenkin todenteolla pikkuhiljaa alkaa. Ajallisesti pisimpään nousuun viittaisin DASDAQ100n futuureissa 5 tunnin näkymästä löytyvä RSIn trendilinja ylöspäin. Mikäli tämä jatkaa nousuaan ensi viikolla se voi olla merkki nousun jatkumisesta pitkälle kesäkuuhun. DAXiin (5 tunnin näkymä) on syntynyt myös tällä viikolla mielenkiintoinen RSIn divergenssi ylöspäin, mutta sekin edellyttää indeksin nousua heti maanantain aikana. 

VIXissä on RSIn laskuun viittaavia divergenssejä. Pörssinousulle on siis edelleen mahdollisuus ja se kannattaa ottaa huomioon päätöksiä tehtäessä. Muutamaan viikkoon eivät indeksit ole olleet hyvässä myyntipaikassa, mutta eivät oikein parhaassa mahdollisessa ostopaikassakaan. Oston kannalta pitäisi vain osata katsoa milloin pohjat alkavat pitää ja niiden testistä lähdetään ylöspäin edes muutamaksi viikoksi tai kuukaudeksi. Nyt tähän on jälleen hyvä mahdollisuus. 

Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.