sunnuntai 5. kesäkuuta 2022

Kesäsahausta

Indeksit ovat sahanneet käytännössä paikoillaan tämän viikon. Viikon aikana niihin on syntynyt uusia RSIn divergenssejä alaspäin. On siis hyvinkin mahdollista, ettei keskipitkän ajan nousua saada, vaan indeksit ovat päätymässä kesäsahaukseen tai jopa selvään laskuun. 

Nasdaq100 tuotti viikon puolivälissä RSIn divergenssin 5 tunnin näkymässä ja viikon loppupuolen kehitys oli tämän testailua. Mikäli tämä divergenssi johdattaa laskua, indeksi laskee lähtökohtaisesti seuraavan kuukauden ajan. SP500ssa ja OMXS30ssa vastaava signaali viittaa noin 3 viikon mittaiseen laskuun ja DAXissa viikon mittaiseen laskuun. 

Tällä viikolla USAn indeksit kääntyivät laskuun 10 viikon liukuvalta keskiarvolta, joten tekniset merkit laskun alkamisesta tai sahauksen jatkumisesta ovat olemassa. 

VIXin futuutien laskua on johdattannaut RSIn divergenssi alaspäin 5 tunnin näkymässä, mutta tällä viikolla tämä linja saavuttaa 50 pisteen tason, joten VIXin käänne saa lisää todennäköisyyttä. Selkeää divergenssiä ylöspäin VIXissä ei ole nähtävissä, mutta RSIn nouseva trendilinja löytyy esimerkiksi 5 tunnin näkymässä. VIX on edelleen myös VIX on tällä viikolla testannut 10 kuukauden liukuvaa keskiarvoa, joten mielenkiintoista nähdä onko "pelon aallonpohja" nähty tältä erää. Mikäli näin on, pörssilasku voisi tulla hyvinkin kyseeseen kesäkuussa. Toinen vaihtoehto on, että indeksit sahailevat muutamia viikkoja ja tuottavat siinä sahailussa merkittäviä signaaleja ylös tai alas lähikuukausia varten. Toki pörssinousukin on mahdollista, mutta se edellyttäisi markkinalta momentumia, joka pystyisi rikkomaan RSIn laskevat signaalit.  

Tilanteen voi nähdä myös niin, että markkina on sahannut paikallaan jo muutamia kuukausia 10 kuukauden liukuvan keskiarvon alapuolella. Usein käänteet alaspäin tapahtuvat kun hieman jäljessä kulkeva liukuva keskiarvo laskee tasolle, jossa hinta sahaa. Tämä laskumarkkinassa kääntää hinnan uudestaan laskuun. Kyse ei kuitenkaan ole vääjäämättömästä tapahtumasta, mutta tilannetta voi esim tätä kautta seurata. 

Suomalaisista osakkeista esimerkiksi Fortum on tuottanut RSIn divergenssin alaspäin esimerkiksi puolen tunnin näkymässä. RSI testasi jo trendilinjaansa tällä viikolla ja mikäli tilanne jatkuu samanlaisena osakkeen hinta on paineessa laskea kuukauden.  

Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.