lauantai 22. lokakuuta 2022

Jahkaileva markkina

Indekseissä ei ole tapahtunut suuria muutoksia viikon aikana. DAX on ollut pienessä laskussa noustuaan ensin maanantaina ja USAn indeksit ovat nousseet ja laskeneet ja taas nousseet viikon aikana eli käytännössä pysyneet paikoillaan. 

Teknisen analyysin näkökulmasta markkina ei ole tehnyt mitään päätöstä meinaako se liikkua seuraavaksi pidempään ylös vai alas. Päätös menee ensi viikkoon. Tällä hetkellä näyttää siltä, että heti ensi viikon alussa ehkäpä jo maanantain aikana markkinan tulisi kääntyä alaspäin, mikäli se näin meinaa tehdä. Jos indeksit pystyvät nousemaan nykyisestä merkittävästi, pörssilaskun todennäköisyys pienenee roimasti. 

Katsotaanpa asiaa vähän tarkemmin. Jos DAX nousee tämän viikon maanantain huipun yli se tuottaa heti RSIn divergenssin alaspäin viiden tunnin näkymässä. Sen on siis jatkettava nousua välittömästi tämän jälkeen, ettei tätä divergenssiä synny. Periaatteessa on tietenkin mahdollista, että se sahailemaan ja rikkoo tämän divergenssin myöhemmin ylöspäin. Tämän todennäköisyys on kuitenkin pieni, koska kyseisessä tilanteessa DAX tuottaisi kolmivaiheisen nousun, mikä on usein laskun merkki. Näissä kohdissa markkinan tulisi siis nousta nopeasti ja jos se ei näin tee, se on altis pidemmälle laskulle. DAX tuotti tällä viikolla RSIn laskevan divergenssin tunnin näkymään. Indeksin nousu saattaisi tuottaa sen, että RSI testaisi laskevaa trendiä. Jos indeksi tästä testistä lähtee ensi viikolla alaspäin todennäköisyys lisälaskulle kasvaa. Nopeaa ja selvää nousua RSIn laskevan linjan yli tarvittaisiin siis taas, jos indeksi meinaa nousta. Perjantaina illalla DAXin futuurit ehtivät jo nousta ja ne ovat jo hyvin lähellä testaamassa laskevaa trendiä. Futuureilla ei siis maanantaina ole paljoakaan nousuvaraa, mikäli laskuun lähdetään. 

Jos aivan tarkkoja ollaan niin SP500 futuurien tuntinäkymässä on jo havaittavissa RSIn divergenssi alaspäin. Minimaalinenkin nousu tuottaisi sellaisen myös 5 tunnin näkymässä, joten yksi skenaario maanantaille on, että ainakin futuurit ovat alkuun pienessä nousussa. Mikäli ne tämän jälkeen lähtevät maanantain aikana laskuun avautuu mahdollisuus pörssilaskulle. Pieni nousu SP500ssa maanantaina tuottaisi myös RSIn divergenssin  alaspäin, joten jos nousuun halutaan lähteä, indeksin tulisi nousta selvästi maanantain ajan. Tämä ainakin estäisi RSIn divergenssin syntymisen. 

Monet RSIn nousevat trendilinjat ovat nousemassa 40 pisteen tasolle ensi viikon alkupuolella. Mikäli markkina siis haluaa kääntyä selvään laskuun ja osoittaa olevansa edelleen karhumoodissa, sillä on ensi viikon alussa tähän paljon tätä viikkoa parempi tilaisuus. Onpahan jotain mitä tsekkailla!

Hopean hinta on myös sahaillut edestakaisin tällä viikolla lähinnä osakemarkkinan mukana. Se nousi  perjantaina tasolle, jossa kulkee trendilinja parin viikon takaisesta huipusta. Hopean hinta ei voi tämän vuoksi enää nousta rikkomatta merkittävää vastustasoa. Koska hopean hinta on liikkunut osakemarkkinan mukana, tämä kertoo samasta tilanteesta. Ratkaisut markkinan tulevasta suunnasta tapahtuvat todennäköisesti heti alkuviikosta. Toki aina jää mahdollisuus loputtoman tuntuiselle sahaamiselle ja tottakai tällainen mahdollisuus kannattaa pitää mielessä. Markkina voi sahata paikoillaan vaikkapa kuukauden. Se ei ole edes tavatonta, mutta ehkäpä tässä tilanteessa epätodennäköistä. 

VIX eli USAn markkinan pelkokerroin päätyi perjantain tasolle, jossa kulkee laskeva trendilinja tammikuun ja helmikuun huipuista. Tämä linja toimi vastustasona alkuvuoden, mutta nyt se saattaa muuttua tukitasoksi. Tämä riippuu jälleen lähitulevaisuuden hintaliikkeistä. VIX on siis edelleen nousumahdollisuudessa. Se on oman näkemykseni mukaan tuottanut myös kaksi pitkäaikaista kolmivaiheista sahaavaa laskua vuoden ekan kvartaalin ja touko-elokuun aikana. Tämä viittaa tietenkin siihen, että Elliottin aaltoteorian mukaan VIX saattaa seuraavaksi tuottaa kolmannen vaiheen ylöspäin mikä on periaatteessa aina hyvin voimakas. Tämä kaikki viittaa siihen, että vuoden 2021 pohjista voidaan edelleen olla menossa ylöspäin. Eli jos osakemarkkina ei nyt kykene lähtemään nousuun, voimme olla todella lähellä merkittävää laskua. 




  

Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.