lauantai 29. lokakuuta 2022

Vieläkö ylös vai roimasti alas?

Indekseille on nyt tullut tavaksi jäädä perjantain päätteeksi teknisestä näkökulmasta make-or-break tilanteeseen. Tällä viikolla indeksit nousivat viikon alussa heti nopeasti ja mursivat laskevan momentumin paineen. Tämänkin viikon päätteeksi indeksit ovat jääneet tilanteeseen, joka on monessa mielessä mahdollinen käänteen paikka alaspäin. Ja mikäli indeksi tästä kääntyy se saattaa hyvinkin merkitä jopa kymmenien prosenttien laskua. Kyseessä on teknisessä mielessä  siis todellinen ratkaisujen hetki. 

Dow Jones on noussut sen verran, että se on kuronut puolet ATHsta vuoden vaihteessa alkaneesta laskusta takaisin. Tämä on hyvin yleinen kohta, josta laskumarkkinassa lähdetään lisälaskuun. Usein laskun pituus on tuplat siitä laskusta, josta kyseinen 50% korjaus ATHsta tehdään. Näin ollen Dow Jones laskisi seuraavaksi lähelle koronapohjia eli nykylukemista n. 40 prosenttia. Tilanne on tietenkin hyvin samankaltainen muissakin indekseissä, mutta joissakin 50 prosentin korjaus näyttää toteutuvan suhteessa kevään tai kesän huippuun. Jälleen kerran emme voi kuitenkaan etukäteen väittää tietävämme  mitä tulee tapahtumaan, mutta mikäli indeksit lähtevät laskuun ensi viikon alkupuolella, ne saattavat hyvinkin olla tippumassa todella reippaasti. 

DAXin futuurit ovat nousseet testaamaan RSIn laskevaa trendiä päivänäkymässä. Tämä trendi on tähän mennessä määrittänyt koko laskua vuoden alusta lähtien. Mikäli DAX lähtee laskuun alkuviikosta, se on hyvinkin todennäköisesti pitkässä laskutrendissä, joka tulisi jatkumaan jopa yli kaksi vuotta. 

Nasdaq100 on reagoinut perjantaina alaspäin 200 viikon liukuvasta keskiarvosta. Samalla se on noussut testaamaan merkittävimpien tämän vuoden huippujen kautta vedettyä trendilinjaa. Samalla eri indekseissä olevat nousevat RSIn linjat päivänäkymissä ovat nousseet 40 pisteen tasolle. Nousuvaraa siis on 50 pisteen tasolle, mutta mikäli nousussa on kyse vain normaalista karhumarkkinassa tapahtuva korjaus, sen tulisi kääntyä nopeasti alaspäin. Ja tämä merkitsisi sitä, että indekseillä on tekninen mahdollisuus tippua todella paljon.

Teknisestä näkökulmasta katsottuna nykyinen pörssinousu ei välttämättä kestä pientäkään epäröintiä ensi viikolla. Nousevat RSIn trendit saattavat tarjota tukea, mutta toisaalta nämäkin ovat vuoden alusta asti rikkoutuneet. Eipä voi sanoa muuta kuin, että saapa nähdä miten käy. 

Öljyn ja hopean päivänäkymissä on RSIn divergenssit ylöspäin. Molempien voi ajatella myös liikkuvan  trendikanavassa ylöspäin. 

Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.