sunnuntai 6. marraskuuta 2022

Käänteen rakenteluako?

Aluksi vähän raaka-aineita. Hopean hintaliike viimeiseltä muutamalta vuosikymmeneltä näyttää aika lailla klassiselta lippukuviolta (bull pennant), joka on vahvasti härkämäinen. Kun hinta ylittää ylemmän laskevan trendilinjan nousu voi olla todella kovaa. Öljyn hinta puolestaan saattaa olla tuottanut kolmivaiheisen korjauksen edellisestä hintahuipusta, joten lisänousua olisi luvassa. Tukena näyttää tällä hetkellä toimineen laskeva trendilinja vuosien 2011-14 huipuista. Tämäkin on klassinen nousumarkkinan merkki. 

Osakeindeksit laskivat tällä viikolla, joten ne saattavat olla tuottamassa karhumarkkinan käännettä uudestaan alaspäin. Mikään ei tietenkään ole varmaa, joten tilanteen kehittymistä voi vain seurata. DAX tuotti RSIn divergenssin perjantaina päivänäkymään ja mikäli tämä trendi pitää indeksi olisi laskussa kuukauden ajan. RSIn trendin testi saattaa tapahtua, joten tämä on yksi mitä voi seurailla. DAXin futuurien viiden tunnin näkymässä RSIn trendi alaspäin on pitänyt hyvin, mutta DAX-indeksi on pystynyt kähiaikoina nousemaan sen verran, että se on selvästi haastanut laskevan momentumin trendiä. Kyse voi olla lyhytaikaisesta ilmiöstä, mutta lisänousua ei voi täysin poissulkea teknisin perustein ainakaan tässä tilanteessa. Päivänäkymän RSIn divergenssi merkitsee, ettei indeksi ei voi lähteä nyt lyhytaikaiseenkaan nousuun, mikäli se meinaa laskutrendinsä pitää. Alkuviikko ei saisi olla nousujohteinen. 

SP500 on testannut RSIn laskevaa trendiä puolen tunnin näkymässä. Tunnin näkymään on syntynyt RSIn divergenssi alas. Uusi testi on mahdollinen, mikäli indeksi jää sahailemaan paikoilleen. Tämäkin toteutuessaan viittaisi lähes kuukauden mittaiseen laskuun. Puolen tunnin näkymän RSIn laskeva trendi viittaisi vielä pidempään laskuun. 

Indeksit ovat lähteneet laskuun RSIn nousevan trendin 40 pisteen kohdalta, joten klassisen bear market käänteen kriteerit ovat tällä viikolla tulleet esiin. Mikäli lasku eskaloituu asia on sitä selvempi. Hyvin tyypillinen teknisen analyysin merkki on myös se, että lyhytaikainen nouseva trendikanava on monissa  indekseissä rikottu alaspäin ja siitä tuli viikon lopulla vastustaso. Suurin pidemmän aikavälin tuottopotentiaali puhtaasti teknisin perustein näyttäisi olevan hopeassa. Fibonaccin analyysin mukaan se saattaisi jopa yli viisinkertaistaa hintansa. Mielenkiintoista nähdä miten käy. 

Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.