lauantai 26. marraskuuta 2022

100 MA osa 2

Tällä viikolla indeksit ovat nousseet hieman, mutta teknisestä näkövinkkelistä ne ovat tehneet kaiken sen, mitä niiden pitääkin tehdä kääntyäkseen lopulta laskuun seuraavina viikkoina. Tämä ei tarkoita, etteikö ne voisi yllättää myös ylöspäin. Tekninen analyysi osoittaa, että indeksit käyttäytyvät, kuten ne käänteessä alaspäin tekevät, mutta härkämäinen momentum voi muuttaa kehitystä. Ensi viikko on tämän vuoksi hyvin olennainen ja indeksien tulisi pikkuhiljaa kääntyä laskuun. Ne eivät saisi ainakaan nousta enempää, mikäli haluaa olla short-puolella pidemmällä tähtäimellä. 

DAX ja OMXS30 ovat nousseet sen verran, että RSI on viikkonäkymässä koskettanut pitkän ajan trendilinjaa alaspäin. Pieni nousu periaatteessa on mahdollinen, mutta indeksin tulisi ensi viikon pääteeksi pysyä vähintäänkin nykytasolla, jotta RSI ei jää trendilinjan yläpuolelle, mikäli lähdemme siitä, että osakkeet ovat vielä karhumarkkinassa. Paras olisi karhumarkkinan näkökulmasta, että indeksit laskevat ensi viikolla ja viikkotason RSI alkaa myös tippua. 

DAX on käynyt tällä viikolla hitusen sadan viikon liukuvan keskiarvon yläpuolella, mutta kääntyi sitten viikon päätteeksi laskuun ja jäi hieman sen alle. Kyseessä on siis tällä erää testi, joka vaikuttaa karhumaiselta. Mahdollista on aina tietenkin sekin. että indeksi testaa kyseistä tasoa uudestaan ja ylittää sen. Tämä muuttaisi kyseisen tason merkityksen aika lailla. Mikäli kyseessä on selkeä karhumainen vastustaso, indeksin tulisi kääntyä laskuun ensi viikolla. Mikäli taso on hieman heikommin karhumainen, indeksi vielä testaa sitä uudestaan ja kääntyy sitten laskuun. Kyse on siis lopulta sen tarkkailusta millä tuulella markkina tällä hetkellä on. 

Indeksien tilanne tulee hyvin esiin nasdaq100:ssa. Se on aika lailla selkeässä trendikanavassa alaspäin ja kääntyi tämän viikon lopulla hiuksen hienosti alaspäin pysyäkseen tässä trendikanavassa. Pienikin nousu nostaisi sen ulos ja muuttaisi tilanteen härkämäiseksi, ainakin jos kyseessä ei ole hämäys. 

Tällä viikolla indekseihin on syntynyt RSIn divergenssejä alaspäin (esim 5 tunnin näkymään), jotka voisivat laskea markkinaa muutamia kuukausia. Samalla hopean hinnassa on RSIn diergenssi ylös. VIX puolestaan on laskenut loivasti nousevalle trendilinjalle, josta se on lähiaikoina aina lähtenyt nousuun. Mikäli näin käy. karhumainen skenaario nostaisi VIXin trendilinjalle vuoden 2021 ja 2022 alun  huipuista ja tämä trendilinja kulkee nyt n 80 pisteen kohdalla. Kyseinen VIXin nousu merkitsisi selvää  pörssiromahdusta. Ultrakarhumainen skenaario nostaisi VIXin trendilinjalle, joka kulkee viime vuosikymmenten huippujen kautta. Tämä nostaisi VIXin 90 (jotkin trendit vielä korkeammalle) pisteen tasolle eli korkeammalle missä se on koskaan käynyt 1990 jälkeen. Tekninen analyysi osoittaa, että markkinassa on mahdollisuuksia hyvin karhumaiseen kehitykseen. Vaikuttaa siltä, että VIXin tulisi nyt lähteä nousuun, mikäli tämä karhumainen potentiaali halutaan tällä erää säilyttää. Viimeinen merkittävä tukitrendi löytyy 16 pisteen tasolta. 

Kun siirrytään täysin spekulaation puolelle, näyttäisi teknisen analyysin puolesta siltä, että karhumainen pörssiromahdus voisi alkaa pudotuksena 200 päivän liukuvalle keskiarvolle ainakin DAXissa. Tätä saattaisi seurata pieni nousu ja lopulta tippuminen 200 päivän keskiarvon alapuolelle, ehkäpä vasta tammikuussa. Tästä lasku jatkuisi koronapohjien alapuolelle. Kannattaa katsoa myös Pretzel market charts - blogi. Seuraava etappi olisi koronapohjien tietämillä, mikäli karhumainen skenaario toteutuu, kuten tämän viikon kehityksen pohjalta vielä on mahdollista. Spekulaatiossa tietenkin on otettava huomioon. että mikäli nykyiset oletetut indeksien vastustasot rikkoutuvat, rikkoutuu myös pitkän ajan RSIn trendi alaspäin. Tämä tarkoittaisi todennäköisesti kurssien nousemista uusiin ennätyksiin. 

Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.