sunnuntai 20. marraskuuta 2022

100 viikon MA

DAX ja OMXS30 ovat nousseet hyvin lähelle 100 viikon liukuvaa keskiarvoa, joka on usein toiminut joko tuki- tai vastustasona. Lähiajat näyttävät miten tällä kertaa käy. Öljyn hinta on puolestaan laskenut hyvin lähelle 100 viikon liukuvaa keskiarvoa, joten mielenkiintoista nähdä toimiiko se tällä kertaa tukitasona. Mikäli tämä taso on indekseissä ja öljyssä merkittävä olemme hyvin lähellä merkittävää käännettä. Indekseissä se olisi alaspäin ja öljyssä ylöspäin. On tietenkin mahdollista myös sekin, että kyseinen taso osoittautuu merkittäväksi vain toisessa tai ei kummassakaan. Lähiajat näyttävät miten käy.  

Indeksit ovat tällä viikolla käytännössä polkeneet paikallaan. DAX päätyi lopulta n. kaksi prosenttia plussalle kun taas esim. OMXS jäi vähän miinukselle. Nasdaq100 jäi vähän miinukselle ja SP500 ei juuri liikkunut viikon loppuun tultaessa. Indeksit ovat kahden eri suuntiin vetävän RSIn trendin puristuksessa ja lähiaikojen pitäisi näyttää kumpi niistä voittaa. DAX ja OMXS30 ovat nousseet testaamaan viikkonäkymässä olevaa RSIn trendiä alapäin. Nousu hyytyi tällä viikolla, joten se voi toistaiseksi olla merkki siitä, että kyseinen laskeva linja lopulta kääntäisi indeksit uudestaan alaspäin. Toisaalta viiden tunnin näkymässä on useamman kuukauden nousuun viittaava RSIn trendi, joka voi yhtä hyvin olla voimissaan vielä. Tämä siitäkin huolimatta, vaikka indeksit jonkin verran laskisivatkin. 

Indeksien nousun pitäisi jäädä hyvin vähäiseksi ja niiden pitäisi kääntyä laskuun hyvin läheltä nykylukemia, jotta pidemmän ajan laskutrendi varmistuisi ainakin joksikin aikaa. Tämän jälkeen indeksien pitäisi vielä laskea niin paljon, että ne rikkovat viiden tunnin näkymässä olevan RSIn nousutrendin. Käytännössä indeksien tulisi laskea uusiin pohjiin eli yli 20 prosenttia nykytasosta. Mikäli 100 viikon liukuva keskiarvo toimii vastustasona, näin voi tietenkin hyvinkin käydä. Kyseessä olisi normaali karhumarkkina, jossa 100 viikon liukuvan testi on toiminut usein yhtenä uutena käänteenä alaspäin. 

Indeksien päivänäkymiin on syntynyt RSIn divergenssejä alas ja ne osoittavat ainakin kuukauden mittaiseen laskuun. Tämä olisi siinä mielessä luonteva veto (oletetulta edelleen jatkuvalta) karhumarkkinalta, että saisimme sitten joulurallin juuri ennen jouluaattoa ja välipäivinä. Sitten maaliskuussa lasku voisi jatkua. Jouluralli kun määritelmällisesti liittyy juuri jouluaattoa ympäröiviin pörssipäiviin. Tarkkailtavaa siis jälleen riittää ja markkina antaa hyvät tasot, joita tarkkailla tällä kertaa. 

Öljyn hinta näyttäisi laskeneen myös merkittävälle trendilinjalle, joka kulkee edellisten pohjien kautta. Kyseessä on itseasiassa tukitasoksi muuttunut vastustaso. Öljyn hinta nousi tämän tason yläpuolelle vuodenvaihteessa 2020-2021. Fibonaccin analyysi antaa mahdollisuuden, että hinta voisi jopa tuplaantua nykytasosta. Se on tietenkin vain tekninen mahdollisuus, mutta mielenkiintoista nähdä käyttääkö se tämän mahdollisuuden. Vuoden vaihde on usein merkittävä taitekohta öljyn hinnalle ja tällä kertaa se voisi olla inflaatiotekijä. Saapa nähdä miten käy. Hyvät tasot on olemassa, joita voi tarkkailla.  

 

Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.