lauantai 3. joulukuuta 2022

100 viikon MA osa 3

Suuria otsikoita on taas saatu, mutta todellisuudessa taas yksi viikko lisää tässä paikoillaan sahailussa. Kolme viikkoa on nyt sitten testailtu tuota 100 viikon liukuvaa keskiarvoa.... 

DAX ja OMXS30 ovat testanneet 100 viikon liukuvaa keskiarvoa ja RSIn pitkää laskevaa trendiä viikkonäkymässä. DAX kävi tällä viikolla tuon MA:n yläpuolella ja samalla RSI kävi hetkellisesti laskevan trendin yläpuolella, mutta tätä seurasi hyvin nopeasti (muutamassa minuutissa) indeksin lasku. Vastustasot ovat siis pitäneet tällä viikolla, joten indeksit ovat edelleen karhumarkkinatunnelmassa. 

Tällä viikolla indeksien pieni nousu uuteen keskipitkän aikavälin huippuun johti uusien keskipitkän aikavälin laskevien RSIn divergenssien syntymiseen OMXS30n päivänäkymässä ja Nasdaq100n ja SP500n 5 tunnin näkymissä. Perjantaina nähtiin pieni gäppi alaspäin avauksessa ja tätä gäppiä täytettiin koko päivä. Indeksit ovat valmiita laskuun teknisessä mielessä, mutta aina jää lopulta nähtäväksi miten käy. Saksan DAX ei noussut senkään vertaa tällä viikolla, että se olisi noussut testaamaan laskevaa RSIn linjaa 5 tunnin näkymässä. Tämä on lähtökohtaisesti merkki heikosta momentumista ainakin toistaiseksi.  

VIX laski  jälleen tällä viikolla, mutta tuotti perjantaina härkämäisen RSIn divergenssin esim päivänäkymässä. Tilanne on siis sama siinäkin ensi viikkoa ajatellen. Saapa nähdä, mikäli markkina tällä kertaa ensi viikolla tekee sen, mitä se näyttäisi olevan valmistelemassa (eli lähtisi laskuun).

Öljyn hinta on tuottanut RSIn divergenssin ylöspäin viikkonäkymässä. Öljyn hinta on aika harvoin noussut, mikäli pörssikurssit ovat laskeneet, mutta aivan mahdotonta tämä ei taloushistoriassa ole ollut. Selkeämpää indeksien laskun kannalta kuitenkin olisi, mikäli kyseinen RSIn divergenssi ylöspäin osoittautuisi vääräksi. Keskuspankkien ohjauskorkojen suhteen on hyvä muistaa, että historiallisesti korkojen laskemisen alku on ollut myös pörssikurssien romahduksen alku hyvin usein. Mitään varmuutta ei siis kannata yrittää kurssien suunnalle mistään etsiä. Tilannetta on vain seurattava. 

Indeksien liikkeet antavat RSIn näkökulmasta hyvin samantyyppisen kuvan indeksien tilanteesta kuin esimerkiksi Elliot wave - analyysi (Pretzel market charts-blogi) tai sykli-analyysi (Youtubekanava: Steve Miller). 

Mitä järkeä sitten on sijoittaa jos mitään ei pysty ennustamaan? Tiedämme, että markkina liikkuu kuitenkin osan ajasta trendeissä joko ylös tai alaspäin. Lopulta hinnat ovat sijoittajan kannalta hyvin houkuttelevia ja selkeässä markkinalaskussa osakkeiden tuotto kasvaa, mikä näkyy esimerkiksi osinkotuotossa. Lopulta tällaisen sijoittajan kannalta on aivan sama ostaako hän osakkeita 200 viikon tai kuukauden liukuvalta keskiarvolta vai silloin kun indeksien osinkotuotto on historiallisesti korkea. Treidaajan näkökulmasta on selvää, että indeksit liikkuvat osan ajasta selkeissä trendeissä ylös tai alaspäin. Näitä voi seurata teknisen analyysin keinoin. Tähän on lukuisia hyvin yksinkertaisia menetelmiä(gäppien suunta+stoplossit, heikenashit, RSI yli/alle 50 valitussa aikanäkymässä yms), mutta vaikeus on lopulta siinä, että hyvin harvan sijoittajan tunnemaailma lopulta sitä kestää. Olennaista on elää tässä hetkessä ja hakea voittoa.  

Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.