lauantai 10. joulukuuta 2022

Käänne?

Indeksit ovat tällä viikolla laskeneet. Alkuviikosta tultiin selvästi alaspäin ja loppuviikosta korjattiin vähän takaisin. Lopulta aivan viime hetkellä tiputtiin taas vähän. Kuvio vaikuttaa vähintään keskipitkän laskutrendin alkuvaiheelta. 

Muutamissa aikaisemmissa teksteissä mainitsemani asiat pitävät edelleen paikkansa, eivätkä indeksit ole yllättäneet teknisesti karhumaisessa skenaariossa. Mikäli kyseessä on peruslasku indeksit jatkavat selvää laskua ensi viikolla. Mikäli paikoillaan sahaaminen jatkuu, ne tulevat testaamaan laskevia keskipitkän aikavälin RSIn trendejä. Tällä hetkellä pidän jälkimmäistä vaihtoehtoa toissijaisena, koska indekseillä ei näytä viime aikoina olleen puhtia testata näitä tasoja lainkaan, vaan ne ovat kääntyneet laskuun jo selvästi ennen. OMXS30 on ollut selvästi teknisesti vahvin ja se onkin tällä viikolla testaillut laskevia RSIn trendejä esim. tuntinäkymässä ja on tämän jälkeen kääntynyt laskuun. 

Näillä näkymin indeksit ovat käyttäytyneet viime viikkoina juuri niin, miten ne käyttäytyvät keskipitkän ja pitkän ajan huipussa. Karhumarkkinan jatkuminen on siis selkeästi edelleen mahdollista. Alaspäin mennessä indeksien tulisi tippua seuraavaksi 200 päivän liukuvan keskiarvon tason alapuolelle. Tämä edelleen vahvistaisi karhumaista skenaariota. Teoriassa markkina voi tehdä monenlaisia käänteitä ja koukeroita, mutta tässä tilanteessa en lähde näitä enempää vielä pohtimaan, Teknisesti tilannetta  voi hyvin pitää selvänä laskumarkkinan käänteenä uudestaan alaspäin. Laskumarkkinan jatkumista vastaan tarvittaisiin selkeitä todisteita: uusi käänne 200 päivän liukuvalta keskiarvolta tai RSIn nousevilta trendeiltä, nousu yli 200 viikon liukuvan keskiarvon ja RSIn laskevien trendien yli viikkonäkymässä. 

Öljyn hinta laski, vaikka se oli tehnyt viikkonäkymässä härkämäisen RSIn divergenssin alaspäin. Tämä on selvästi linjassa pörssikurssien laskun kanssa, mutta tilannetta kannattaa vielä seurata. Rsin divergenssi on rikkoutunut, mutta se voi vielä "herätä uudestaan henkiin", mikäli öljyn hinta kuitenkin lähtee nousuun. Tämä näyttää tällä hetkellä kuitenkin epätodennäköiseltä.

VIX on lähtenyt nousuun tällä viikolla. Päivänäkymään on syntynyt muutaman kuukauden mittaiseen nousuun viittaava RSIn divergenssi. Tämäkin kertoo mahdollisuudesta, että olemme käänteessä alaspäin, joka tulee myöhemmin näyttämään hyvin merkittävältä käänteeltä. 

Pretzel logic market chart - blogissa ollaan sitä mieltä, että tämän viikon lasku saattaa olla suurin osa merkittävän romahduksen ensimmäisestä merkistä. Mikäli SP500 vielä laskee, kyse on tuon blogin analyysin mukaan ns. impulssiaallosta. Tämä puolestaan merkitsisi, että markkina laskee lisää. DAX ja OMXS30 näyttää vähän samalta. Laskun kannalta selkeintä olisi, että se jatkuisi heti ensi viikolla selvästi lisää. Mikäli näin ei käy, ollaan nopeasti siinä tilanteessa, että koko karhumarkkina on suurella todennäköisyydellä peruttu. 


Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.