lauantai 17. joulukuuta 2022

Ylös vai alas?

Indeksit ovat tällä viikolla tehneet teknisessä mielessä kaiken sen mitä käänteeltä laskuun vaaditaan. Pitkä pörssilasku on siis selvästi "tapetilla". Viikon päätteeksi jotkin indeksit kuitenkin saattavat edelleen yrittää löytää tukitasoa pitkältä RSIn nousulinjalta viiden tunnin aikanäkymässä, joten ensi viikolla tarvitaan selvää laskua, mikäli halutaan pörssilaskun jatkuvan. Tämä härkämäinen kehitys voidaan tietenkin myöhemminkin voittaa, mutta tällä erää laskun jatkuminen heti ensi viikolla olisi parasta karhumarkkinan kannalta. 

USAn indekseissä tämänhetkinen tilanne näyttää hyvin samankaltaiselta kuin edellinen käänne alaspäin elokuun 2022 alussa. RSI on käynyt yli 50 tason viikkonäkymässä ja tippunut jälleen sen alapuolelle. Indeksit ovat pysyneet myös laskevassa trendikanavassa. Keskiviikon nopea nousu ja selkeä lasku vain vahvistivat tätä ajatusta. Indeksit ovat lähteneet täyttämään gäppiä ja mikäli lasku jatkuu sen alareunalta voi odottaa pientä nousua. Toisaalta tämän viikon laskussa syntyi myös gäppi, jota saatetaan nousta täyttämään. Esim Nasdaq100 on kuitenkin ylös ja alaspäin työntävien RSIn trendien puristuksessa. Nähtäväksi jää, kumpi niistä joutuu antamaan periksi. Selkeä lasku ensi viikolla rikkoisi RSIn trendin ylöspäin viikkonäkymässä. Nousu puolestaan johtaisi RSIn laskevan trendin testiin 5 tunnin aikanäkymässä. RSIn trendit ovat tällä hetkellä klassisessa karhumarkkinan käänteen asennossa)käänne laskuun 40 pisteen tasolta viikkonäkymässä), joten lasku alaspäin olisi selkeä tekninen vihje pitkästä pörssilaskusta.  

DAX ja OMXS30 ovat nousseet selkeästi enemmän kuin USAn indeksit, mikä sinänsä on jo karhumainen merkki. USAn indeksit useimmiten kuitenkin osoittavat suunnan ylöspäin. Tämän nousun vuoksi RSI on viikkonäkymässä korkeammalla, mutta se on selkeästi testannut pidemmän ajan laskuun liittyvää RSIn trendiä viikkonäkymissä. Merkittävä lasku näyttää siis edelleen hyvin todennäköiseltä. Tämän vuoksi nousevan RSIn trendin DAXin 5 tunnin näkymässä tulisi antaa periksi jossakin vaiheessa joulukuuta (todennäköisesti). Muuten nousu jatkuisi jopa kevääseen asti, mikä tekisi karhumarkkinasta selvää jälkeä. Tämän viikon hintaliike on merkinnyt RSIn keskipitkän aikavälin trendien testiä keskiviikkona. Tämä testi on ollut DAXissa hyvin selkeä, joten laskun jatkuminen helmikuulle on selvästi mahdollinen. Tämä näyttää kuitenkin nyt lähes edellyttävän sitä, että lasku jatkuu hyvin nopeasti mahdollisesti jo ensi viikolla. Tämä johtuu siitä, että esim NAsdaq100 viikkonäkymässä nouseva RSIn trendi on 40 pisteen tasolla ja tältä tasolta laskut alkavat karhumarkkinassa. Tilanne on aivan samankaltainen OMXS30 indeksin päivänäkymässä. Primetime on siis juuri nyt ja mikäli indeksit eivät tätä käytä, laskun jatkuminen kokonaisuudessaan alkaa näyttää epävarmemmalta. 

Karhumarkkinan näkökulmasta olisi parasta, että indeksit jatkaisivat laskuaan heti ensi viikolla. Mikäli näin ei käy, jonkinlainen epäilys syntyy heti. Karhumarkkinan pitäisi päästä selkeään laskuun viimeistään vuoden vaihteen jälkeen, kunhan uusia huippuja tässä nousussa ei enää tehdä. 

 

Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.