lauantai 31. joulukuuta 2022

Pitkä aikaväli: 2022-23 ja pidemmälle

RSIn divergenssisignaaleista lähtevät momentumin trendit mahdollistavat laskua lähes koko vuodelle 2023. Pisimmät trendit viittaavat laskuun vielä tätäkin pidemmälle. Todennäköisyys on oman kokemukseni mukaan 50-70 prosentin välissä. Mihinkään tarkkaan ennustamiseen ei siis päästä, vaan käytännössä tilanteesta tulee varmistua aina erikseen. 

DAXin viikkonäkymässä olevan RSIn trendin mukaan lasku voisi jatkua kolme vuotta. Tätä trendiä on juuri testattu ja se näyttää toistaiseksi olevan voimissaan. OMXS30sssä viikkonäkymän trendiä on myös testattu ja laskua saattaisi jatkua vuoden loppuun asti. SP500n viikkonäkymässä trendi alas on lähes kahden vuoden mittainen. DowJonesin päivänäkymässä RSIn laskeva trendi on hieman yli vuoden mittainen ja kuukausinäkymässä kolmen vuoden mittainen. 

Pitkällä aikavälillä momentum saattaa siis olla hyvinkin laskussa, mikä  tietenkin tarkoittaa hyviä ostopaikkoja läheltä pohjia. Mikäli kaikki nämä RSIn trendit toteutuvat ensimmäinen ostopaikka olisi ensi vuoden lopussa. Vuonna 2024 voitaisiin nähdä jonkinlaista nousua ja sen jälkeen taas laskua vuoden 2025 loppuun. Mielenkiintoista on, että elliotin aaltoteoreetikot (https://youtu.be/xrLn5_HBO5Q) ovat vähän samaa mieltä. Kyseessä olisi pitkän trendin ns. neljäs vaihe: ensin alas, sitten ylös ja taas alas. Näistä viimeisin pudotus olisi tämän mukaan suurin. Tänä vuonna voitaisiin laskea lähelle koronapohjia. Sitten noustaisiin ja seuraavaksi laskettaisiin selvästi koronapohjien alle vuonna 2025. Saapa nähdä miten käy. 

Mielenkiintoinen detalji on MACDin tilanne DAXin kuukausinäkymässä. MACD on tippunut miinukselle ja näyttäisi olevan kääntymässä alaspäin läheltä nollalinjaa. Tämä kertoo mahdollisuudesta, että kurssit voivat hyvinkin olla lähdössä laskuun useaksi  kuukaudeksi. Ainakin MACDin puolesta indeksi on siihen valmis. 

Tämä vuosi on mennyt mielestäni blogissa aika hyvin. Syksyn nousu tuli havaittua ja tavoitekin  onnistuttiin määrittämään suhteellisen hyvin. DAX nousi syksyllä täyttämään gäpin, josta puhuin. Gäpit on aika helppoja tavoitteita. 

Keskipitkällä aikavälillä tilanne ei ole juuri muuttunut viime viikosta. OMXS30 tuotti heti tämän viikon alussa RSIn divergenssin alaspäin tuntinäkymässä. Tämä trendi laskisi indeksiä yli kaksi kuukautta eli maaliskuun alkupuolelle tai jopa puoliväliin asti. Daxissa, SP500ssa ja Nasdaq100ssa vastaavaan laskuun viittaavat RSIn trendit ovat edelleen voimissaan 5 tunnin näkymissä. DAXissa ja SP500n futuureissa trendi on lähes tismalleen saman mittainen. Indekseistä kuitenkin puuttuu vielä selkeä lyhyen aikavlin laskusignaali, joten pieni nousu ei olisi pahitteeksi tammikuun alkuun. Ja taas kannattaa muistaa myös mahdolliset tukitasot. Mikäli indeksit eivät pysty rikkomaan nousevia RSIn trendejä selvässä laskussa on noususkenaariokin vielä voimissaan vuoden ensimmäisiin kuukausiin. 

USAn 10 vuotisen velkakirjan kohdalla RSIn nousutrendi olisi tällä erää jatkumassa syksyyn asti viikkonäkymässä. Tämä tukisi kurssilaskun skenaariota tähän vuoteen. Se voi kuitenkin saada monia eri muotoja ja vielä on aikaista sanoa, millaiselta alkuvuosi tulee näyttämään. Katsotaan mitä vuoden ensimmäinen viikko tuo tulleessaan.   

Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.