lauantai 18. helmikuuta 2023

Karhun uusi murahdus 2

Tällä viikolla indeksit ovat sahailleet paikoillaan ja näyttää siltä, että mahdollisuutena on joko huipun testaaminen tai uuden huipun tekeminen.

DAXissa MACD testasi signaalilinjaansa ja kääntyi siitä alaspäin päivänäkymässä. Näitä testejä saadaan usein muutama ennen käännettä ja tässä tapauksessa käänne olisi alaspäin. Laskun jatkuminen ei tämän vuoksi olisi mikään ihme ensi viikolla, mutta mitään täyttä varmuutta siitä ei voi tietenkään olla. Siitä ei kuitenkaan pitäisi tässä tilanteessa yllättyä. Kuukausinäkymässä MACD on tuottanut DAXissa ostosignaalin, joten indeksin tulisi laskea kuun loppua kohden mikäli se haluaa tämän ostosignaalin poistaa ennen kuin kuukausitason "kynttilä" sulkeutuu. Mikäli näin käy, kyseessä olisi vastaava testi kuin päivänäkymässä on tällä viikolla tapahtunut. Viikkonäkymään syntyi uusi RSIn divergenssi, joka sattumoisin yhtä loiva kuin se, mistä kerron seuraavassa kappaleessa. 

SP500n viiden tunnin näkymään syntyi RSIn divergenssi alaspäin tällä viikolla. Tämä trendi on hyvin loiva, joten toteutuessaan se laskisi indeksiä pitkään - laskennallisesti n. neljä kuukautta. Lisäksi kolmivaiheinen lasku voi  tällä viikolla olla muuttunut viisivaiheiseksi, kun indeksi teki uuden pohjan. Onko näin todella? Se jää tietenkin nähtäväksi, sillä Elliotin aaltoteoreetikkojen keskuudessa on niin paljon erilaisia tulkintoja, etten edes väitä tietäväni kuinka monta vaihetta missäkin nousussa tai laskussa on. Nyt kuitenkin näyttää siltä, että vaiheita olisi viisi. Tämä ainakin antaa sen mahdollisuuden, joten RSIn laskevan linjan pitämistä kannattaa todella seurata. Mahdollisuuksia käänteeseen alaspäin siis on ainakin teorian tasolla olemassa. Täytyy kuitenkin selkeästi ymmärtää, ettei se auta yhtäkään sijoittajaa tai treidaajaa, mikäli niin ei sitten kuitenkaan tapahdu. Kannattaa siis pitää katse vain siinä, mitä oikeasti tapahtuu. Analyysi vain kartoittaa mahdollisuuksia ja todennäköisyyttä. 

Tällä viikolla OMXS30 on jälleen palautunut viikkonäkymässä laskevan RSIn trendin alapuolelle. Indeksi saattaa siis olla testannut linjaa ja karhumainen trendi voisi edelleen olla voimissaan. Fiilis ainakin on se, että mikäli tämä trendi vielä ylitetään karhumainen skenaario käy entistä epätodennäköisemmäksi. Tämä tietenkin pohjautuu vain siihen, miten indeksit ovat historian aikana käyttäytyneet. Nasdaq100ssa  mielenkiintoista on viime aikoina ollut se, että RSI on kivunnut juuri ja juuri yli 50 pisteen kuukausinäkymässä. Nämä ovat usein käänteen paikkoja keskellä trendiä, mutta edellyttää tietenkin sitä, että RSI käy lyhytaikaisesti trendin vastakkaisella puolella jossakin aikanäkymässä. Tämä on kuitenkin ilmiö, jota on helppo seurata. Se on myös helppo ymmärtää, sillä pitkässä trendissä momentum pysyy joko yli tai alle 50 pisteen tason niin kauan kuin nousu- tai laskutrendi säilyy. Nopeat kurkistukset "väärälle puolelle" ovat silloin tietenkin käänteen merkkejä. Trendin on  palattava silloin nopeasti oikealle puolelle. "Ongelma" tietenkin tässä on vain se, ettei kukaan voi etukäteen tietää missä aikanäkymässä kyseinen ilmiö tapahtuu. Tämä johtuu täysin siitä kuinka pitkään trendit kestävät ja kuinka jyrkkiä ne ovat. Sijoittaminen on tietenkin sitä, että tulee toimeen näiden "ongelmien" kanssa jollakin strategialla.   

Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.