sunnuntai 5. maaliskuuta 2023

Kohti romahdusta?

Indeksit ovat jatkaneet paikoillaan sahailua, mikä tietenkin päättyy joko selvään nousuun tai laskuun. Mitä pidempi sahailu, sitä selkeämpi liike ylös tai alas. 

DAXissa on näkyvillä kaikki mahdollisuudet siihen, että lähdetään alaspäin. Käytännössä se merkitsee  vain sitä, että tällaiseen kannattaa varautua. MACD on lähtenyt päivänäkymässä nousuun, joten se saattaa testata signaalilinjaa. Mikäli indeksi siis yhden tai kahden nousupäivän jälkeen lähtee laskuun ja MACD kääntyy signaalilinjan testistä alaspäin, oltaisiin klassisessa tilanteessa lähdössä laskuun. Samalla voitaisiin saada uusi RSIn laskevan linjan testi. Mikäli siis lähdettäisiin perinteiseen laskuun, sen tulisi tapahtua viimeistään pienen nousun jälkeen. Muutamassa päivässä MACDin pitäisi kääntyä uudestaan alas. 

USAn indekseissä on enemmän nousuvaraa. Noin viiden prosentin nousu voisi tuottaa niissä RSIn signaalin alaspäin, joten tuollaiseen voi ainakin varautua. On tietenkin mahdollista, että indeksit tuottavat kyseisen signaalin myös alemmilla tasoilla. Tätä kannattaa seurata ensi viikolla.   

Tämä viikko ei tarjonnut mitään selkeyttä indeksien liikkeisiin näistä teknisistä spekseistä katsottuna. Sahailu on täysin normaalia tällaisessa tilanteessa kun esim MACD laskee, mutta on positiivinen päivänäkymässä. Jää siis taas nähtäväksi, josko ensi viikolla tapahtuisi jokin merkittävä liikahdus. Jossakin vaiheessa se tapahtuu ja sitten saattaa todella tapahtua. 

Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.