lauantai 29. huhtikuuta 2023

Kestääkö hermo? Tripletop?

Ja sahaus sen kuin jatkuu. Aika lähellä ollaan sen päättymistä siinä vaiheessa kun tämänkin blogin lukijamäärä tippuu vain muutamiin. Silloin kun jokainen markkinoita seuraava alkaa "tuntea" käänteen lähestyvän lukijamäärä selvästi pomppaa. Kannattaa kuitenkin huomata, että tämä ei vielä useinkaan merkitse käännettä, koska käänteessä suurin osa sijoittajista on väärässä. Usein kuulee sanottavan, että "kun kaikki uskovat nousuun" pörssit kääntyvät laskuun. Asia ei kuitenkaan ole näin yksinkertainen. Vain käänteessä suurin osa on väärässä. Pörssikurssit nousevat usein pitkän aikaa ja enemmistö samalla uskoo niiden nousevan. Ihmiset ovat tyytyväisiä. Tunnelma ei ole ainoa asia mikä ratkaisee. Rahan määrä on vieläkin tärkeämpi asia, mutta ihminen puhuu useimmiten tunteistaan, ei faktoista. Kun kaikki rahat on sijoitettu, edelleen tuntuu siltä, että kurssit nousevat ja tässä kohdassa käänne alkaa. Tosin usein käy niinkin kuin nyt, että pörssi sahaa vain paikoillaan. Se totuttaa sijoittajat siihen, ettei käännettä tullutkaan. Ja silloin käänne alkaa usein hyvin nopeana. On mahdotonta sanoa, milloin se alkaa, mutta ajatus siitä, ettei käännettä tulisi on täysin väärä. Ehkäpä se tulee juuri sitten, kun suurin osa sijoittajista ei sitä enää jaksa odottaa. Se on hyvä merkki. Jos alkaa tuntua siltä, ettei käännettä tule, et ehkä jaksa enää kursseja seurata, niin silloin kannattaa olla todella tarkkana. Mitä kauemmin roikut mukana, sitä paksummaksi "nahka" parkkiintuu ja lopulta olet yksi niistä, joka pysyvät hereillä tarpeeksi pitkään.  

Indeksit ovat tällä viikolla rakentaneet perinteikästä kolmoishuippua (tripletop). Tilanne ei siis ole teknisessä mielessä mitenkään erikoinen. Jälleen on kuukausi sahattua paikallaan (kuten viimeksi ounastelin). RSIn trendien näkökulmasta ei ole tapahtunut mitään uutta. Nousut ovat tuottaneet uusia RSIn divergenssejä alaspäin ja/tai indeksit sitten testaavat pidemmän ajan RSIn trendejä alaspäin. Näitä ei ehkä ole enää järkevää käydä yksityiskohtaisesti läpi, ennen kuin mahdollinen lasku todellisuudessa alkaa. 

Ehkäpä selvästi aikaisemmista viikoista poiketen kannattaa laittaa merkille vaihdon määrän selkeä kasvu tämän viikon loppua kohden. Vaihdon määrän kasvu ) pidemmän nousun jälkeen) kurssien kohotessa on yleensä myynnin signaali. Kun vaihdon määrä alkaa kasvaa pörssilaskussa, voidaan olettaa että pörssipohjan rakentelu alkaa. Se ei merkitse vielä varsinaista pohjaa, mutta ostajat kiinnostuvat ja lopulta käänne on kohdassa kun vaihdon määrä tippuu eli tarjonta vähenee ja kysynnän ylittäessä tarjonnan hinta nousee. Nyt saattaa olla kyseessä tilanne, jossa myyjät ovat selvästi aktivoituneet, mutta ostajiakin riittää ja vaihdon määrä on selvästi noussut. Kun lopulta ostajien rahat vähenevät (myyjiä siis jo valmiiksi aika lailla) hinta kääntyy laskuun. Tällöin vaihdon määrän pitäisi myös laskea. Mielenkiintoista nähdä miten käy, mutta vaihdon määrän selvä kasvu (ks. investing.comissa esim. OMXH30) voi hyvinkin olla merkki käänteestä. Siihen kannattaa ainakin varautua, koska on tietenkin selvää, että hintaliikkeitä ei voi, eikä kannata juuri ennustella. Parempi on pysytellä trendeissä mukana ja poistua niistä ajoissa. 

RSIn näkökulmasta hintojen sahaaminen on ollut hyvin simppeliä ja yksinkertaista tähän mennessä. RSI on pysynyt yli 50 tason päivänäkymässä, joten mitään selkeää merkkiä hintojen tippumisesta ei ole esiintynyt. Se on pysynyt yli 50 myös 5 tunnin näkymässä lähes jatkuvasti lähes kaikissa indekseissä, joita seuraan. MACD on myös pysynyt positiivisena, mutta se laskee, mikä on normaali sahaavan markkinan piirre. Tosin täytyy aina huomioida millaisessa aikagraafissa asiaa tarkastelee ja ajatella trendien ja käänteiden kestoa sen mukaan. 

Nyt tripletopissa (mahdollisessa sellaisessa tarkkaan ottaen) on tietenkin selvää, että markkinan tulisi kääntyä jälleen ensi viikolla laskuun, jotta voisimme puhua normaalista kolmoishuipun käänteestä. Hinnan pitäisi laskea viime viikkojen trendin alapuolelle ja normaali korjaus takaisin ylös olisi joko sen alareunaan tai korkeintaan puoleen väliin. Neljättä huipun testiä ei pitäisi tulla, mikäli alaspäin lähdetään. Toki kai sekin on mahdollista, mutta mahdollisuus on hyvin pieni. Kolme huippua yleensä riittää tai muuten karhu on hetkeksi nujerrettu.   

Hauskaa vappua! 

(jos haluaa toukokuun stressata kursseja vähän vähemmän niin kannattaa tietenkin juhlia vappua selvin päin😎mutta kai nyt sitten voi olettaa ainakin suomalaisten sijoittajien olevan tulevina viikkoina enemmän hermot pinnassa...) 

Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.