lauantai 6. toukokuuta 2023

Toisinto viime viikosta

Jälleen siis samaa vanhaa. Sahaus on jälleen jatkunut viikon. Viikon alkupuolella indeksit laskivat juuri niin kuin niiden pitikin, että mahdollisuus karhumarkkinan jatkumiselle säilyy. Viikon lopulla tehtiin taas nopea koukkaus ylös testaamaan jälleen vastustasoja. Tilanne on siis pitkälti sama kuin viikko sitten. Indeksien tulisi jälleen ensi viikolla laskea, jotta mahdollisuus karhumarkkinaan säilyy. Tällä kertaa erona on se, että monilla indekseillä on mahdollisuus muodostaa nyt pää-ja-hartiat - kuvio, mikäli ne vain eivät nouse enempää. Käytännössä tämä tarkoittaisi, että lasku on alkanut. Tosin Nasdaq100 tuotti vielä uuden huipun tässä nousussa perjantaina. Yleisesti perjantain nousu oli niin nopea, että se sopii hyvin laskutrendin korjaukseksi. Varmistus saadaan sitten ehkä ensi viikolla.

Teknisestä näkökulmasta indeksit ovat testaamassa vastustasoa. Usan indeksit ovat nousseet lähiaikoina juuri sadan vko:n liukkarin alapuolelle, josta viimeksikin lähdettiin laskuun. Tämä ei tarkoita, että tästä lähdetään alas välttämättä, mutta paikka olisi tähän hyvä. Macdissa on selvästi karhumainen testi päällä päivänäkymässä kaikissa keskeisissä indekseissä, joita seuraan. Tilanne on siis hyvin otollinen jälleen käänteelle alaspäin ensi viikolla. Sitä emme pysty vielä ennustamaan merkitsisikö tämä varsinaista laskua vai sahaamisen jatkoa. Sanomattakin on tietenkin selvää, että olemme aina viikon lähempänä ratkaisun hetkeä. Normaalisti sahausvaiheet kestävät n. kuukauden, mutta pisimmät ovat kestäneet jopa muutamia kuukausia. Oli miten oli, vaikka lasku alkaisikin se normaalisti alkaa pienemmällä pudotuksella. 

RSIn näkökulmasta indeksit testaavat testaavat taas RSIn laskulinjoja. Näin näyttää tekevän tällä viikolla myös kullan hinta. DAXissa olevien RSIn trendien(päivä ja 5 tunnin näkymät) mukaan lasku voisi jatkua seitsemän viikkoa. Pohja osuisi juuri juhannukseen ja oman muistikuvani mukaan viimeiset kaupankäyntihetket ennen juhannusta ovat monena vuonna olleet oikein hyviä. OMXS30n päivänäkymässä oleva RSIn tippuva trendi viittaisi hyvin lähelle samaa ajankohtaa. RSIn trendi olisi toteutuessaan 50 pisteen tasossa juhannuksena. Tähän spekulointiin kannattaa suhtauta paljonkin varauksella, mutta mikäli alkaa näyttää siltä, että RSIn trendi jatkaa itsensä toteuttamista, kuten se on tähän asti tehnyt, on kyseessä tietenkin merkittävä asia. Se merkitsee karhumarkkinan "varmistumista" ja lisää laskua kohti vuoden loppua. 

Kullan hinta on tuottanut tällä viikolla RSIn divergenssin alaspäin ja sen mahdollisesti luoma trendi alaspäin viittaisi samaan ajankohtaan kuin indekseilläkin. Tulevat viikot näyttävät saammeko ainakin alkusoittoa "kaikkikuplan" puhkeamiselle.  


 

Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.