lauantai 13. toukokuuta 2023

Pientä liikettä.

Käytännössä sahaus on pääosin jatkunut indekseissä,  mutta pientä liikettä on havaittavissa. Indekseihin näyttäisi tällä hetkellä muodostuvan ns. timanttikuvio, joka on käänteen merkki. Katsotaanpa miten käy. 

Nasdaq100 on tällä viikolla noussut vielä uuteen huippuun, mutta käytännössä se on koskettamassa viistosti laskevan trendikanavan ylälaitaa samoin kuin SP500. MACDin testi on pitänyt kaikki muut tarkastelemani indeksit kurissa, mutta Nasdaq100 on onnistunut tuottamaan alustavan ostosignaalin. Nähtäväksi jää onko tämä oikeasti merkki pitkäaikaisesta noususta vai ei. Indeksin pitäisi nyt olla lähellä merkittävää vastustasoa (100vkon liukuva keskiarvo+fibonacci), joten jos tästä vielä noustaan voi seuraava vastus olla vasta lähellä ATH:ta. Tilanne siis saattaa muuttua merkittävästi, mikäli indeksit eivät nyt lähde laskuun. 

SP500 on lähellä viistosti laskevan trendikanavan ylälaitaa. RSIn näkökulmasta DAX ja Nasdaq100 ovat nousseet vähän normaalia korkeammalle viikkonäkymässä, jotta kyseessä olisi karhumarkkina. Toisaalta viimeaikoina tämä on ollut hyvin tavallista pörssihuipuissa. Muuten RSIn laskevat trendilinjat ovat pitäneet ja ehkäpä yksi hyvä seurattava on ilmestynyt Nasdaq100n tuntinäkymään. Nasdaq100 on testannut siinä laskevaa RSIn linjaa, ja kääntynyt siitä laskuun, joten mahdollisuuksia on, että indeksi seuraavaksi laskee. Ja se näyttäisi olevan aika lailla tarpeellista karhuille. 

Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.